Apa itu Page Rank dan bagaimana nak tahu berapa Page Rank blog kita

bismillah
 
 
Pagi semua . Any monday blues ?
Hohohho .... saya ada jugak laa monday blues sikit2 sebab tak pueh berholiday dgn hasben dan anak2 tersayang di hujung minggu kot . Ahhh ... ngengada tol ;p .
 
 
Ok ini menjawab kepada soalan Encik Penaberkala .
Dalam entri terakhir saya bertajuk "Hidup Seorang Blogger" tu ada disebut bendalah Page Rank ni .
 
 


Semua blog dan websites ada pagerank masing-masing ya ...
Lebih lama dan lebih popular sesebuah laman web itu maka lebih tinggilah pagerank nya ...
 
Tujuan ?

1. Show your visitors the current page rank of your web pages


2. Check the page rank of your web pages while visiting your site

3. It can help with SEO, link exchange, site promotion matters

4. Impress your visitors with the high page ranking of your site


.........  and many more possible reasons.. Or use it just for fun ;)

(tetiba dlm english pulok ... sorry maleh nak translate ... tp mudah je nk paham kan?)

Selit sikit untuk Kakyong , maybe takde lagi sebab Kakyong baru tukar nama domain baru kot .
Ia baru nak develop , tapi ranking Alexa Kakyong dah jauh tinggalkan blog Ummi Hanie yer ... ;) .
Syabas2 ...
Bab nak bezakan Alexa ranking dengan page ranking ni saya tak khatam lagi so tolonglah jangn tanya yer ... kih3x ;p .
 
 
Ok berbalik pada Page Rank ni tadi .
Nak check berapa page rank blog ? Mudah sangat ...
Pegi je ke laman web Prchecker ataupun klik saja button ini ;
 
Page Rank Checker
 
 Klik saja ... jangan takot2 ye ... tak meletop pun ! ;p
 
 
Ok dah sampai sana , anda akan nampak paparan skrin mcm ni ;
 
 

apa tunggu lagi .... masukkan URL blog anda dlm kotak hijau itu dan klik "Check PR" !




Sekonyong-konyong , akan keluar pula paparan imej seperti ini sesudah anda selesai verify code ok (utk memastian anda bukan robot....)
ok itu dia PR blog saya yg tak seberapa punn .... dah lama dah dok tara nun ... tak naik2 lagik :( sob3x

 
 
Kemudian bolehlah install/simpan widget bersama-sama info PR blog anda ni dalam blog ...
 

pilihlah button yg mana satu button idaman kalbu ...


Kenapa saya tak letak button ni dlm blog ?
Sebab saya pakai widget lain yg combine sekali dgn info ranking Alexa ... ada kat tab Site Info tuh , itam2 manis je widget nya .... :)
 
 
Ok sekian dulu .... gudluck ! ;)
 
 
p/s : untuk penjelasan lebih mantop , sila baca entri Denaihati mengenai topik ini ...
 
 
 Jom baca Diari Perniagaan karya Nis Azmier ! 

Popular posts from this blog

Set Bersalin Sutra Aromaterapi yang mampu milik - Set Kirana (Asas)

4 FAKTA MENARIK TENTANG SUTRA MULTIPURPOSE SPRAY (MPS)