Posts

Showing posts from August, 2010

Tutorial : Timbang berat blog

Image
Salam Ramadhan ke-17 .Entri ringkas saja , untuk mengajak kalian semua timbang berat badan blog masing-masing .Lagi "slim" blog kalian , lagi bagus ! :)(Bacaan di bawah 200 kB)Nak blog loading cepat tak ?Caranya senang jer ....
Copy URL blog kalian dan paste ke dalam kotak di bawah . *Bukan kotak komen ye...Tengok hasil bacaan . Kalo lebih drpd 200 kB tu , tanda blog berat ... kalo kurang drpd 200 kB tu tandanya blog ringan ... lagi kurang lagi bagus !Dah analisa , maka buatlah pilihan ! Kalo blog kalian dah tahap obesiti , maka kurang2kanlah widget2 yang tak perlu/tak penting ...
 Jom timbang !




Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)



(eg. iwebtool.com)




Powered by iWEBTOOL

Alhamdulillah semenjak saya pakai blog bertemplate sebegini (2 ruang saja,tak sperti dulu 3 ruang), bacaan speed test ni banyak berbeza . Dah laju sikitlah , harap2 korang pun nampak macam tu le . Tapi mungkin akan berbeza sedikit mengikut jenis sambungan internet yg kalian pakai . Kalau p…

Gambar kontroversi polis wanita Israel

Image
On je internet ada orang dah setting default screen utk website Yahoo .Maka tak semena-mena kuterpandang berita dan gambar KONTROVERSI ni ...Gambar apa ??Gambar polis wanita Israel (berbangsa Yahudi semestinya!) , Eden Abergil  dok berposing dgn tahanan Palestin ...Katanya gambar ni agak kurang ajar . *memang pun ....Den nak translate satu-satu tak pakar sgt , so u all buleh baca-baca kat HuffingtonPost ni . Bukan satu ini je gambarnya , banyak lagi kat SINI . Klik sendiri utk tengok yer ... (itu mmg laman web Jewish punyer ... buleh nampak tulisan depa yg pelik2 itu...takut saya nak dok situ lama2..cepat2 cabut!heh...)Sebenarnya saya try jugak check kat laman web berita online di Malaysia ni tapi tak nampak2 pun berita pasal ni . Kenapa ya ? Maybe belum masuk kott ....Biorkan minah ni kena hukum dek kerana gambar kontroversi ni . Rasain!Jom baca Diari Perniagaan karya Nis Azmier !

Apa itu Page Rank dan bagaimana nak tahu berapa Page Rank blog kita

Image
Pagi semua . Any monday blues ?Hohohho .... saya ada jugak laa monday blues sikit2 sebab tak pueh berholiday dgn hasben dan anak2 tersayang di hujung minggu kot . Ahhh ... ngengada tol ;p .Ok ini menjawab kepada soalan Encik Penaberkala .Dalam entri terakhir saya bertajuk "Hidup Seorang Blogger" tu ada disebut bendalah Page Rank ni .

Semua blog dan websites ada pagerank masing-masing ya ...Lebih lama dan lebih popular sesebuah laman web itu maka lebih tinggilah pagerank nya ...Tujuan ?

1. Show your visitors the current page rank of your web pages


2. Check the page rank of your web pages while visiting your site

3. It can help with SEO, link exchange, site promotion matters

4. Impress your visitors with the high page ranking of your site


.........  and many more possible reasons.. Or use it just for fun ;)

(tetiba dlm english pulok ... sorry maleh nak translate ... tp mudah je nk paham kan?)

Selit sikit untuk Kakyong , maybe takde lagi sebab Kakyong baru tukar nama domain baru k…

The Chosen One by Maher Zain (Video clip inside)

Image
THE CHOSEN ONE (MUHAMMAD S.A.W) - MAHER ZAINSaya adalah peminat tegar Sami Yusuff (penyanyi nasheed yg berkongsi bumbung studio dgn Maher Zain ni) .Dah lama tau kehadiran Maher tapi kengkunun nak cuba tak minat laa ... haha poyo :pNashid2 Maher yang lain pun dah dengar , banyak disebarkan dalam Facebook , tapi saya sekadar mendengar begitu saja ...But this one is really really fascinate me . It makes me wanna hear it again and again !Untuk makluman , nashid ini dicipta untuk menangkis laman Facebook yang menghina Nabi Muhammad SAW . Lihat saja videonya , terus saya dapat imbas balik kisah-kisah Nabi Muhammad SAW .Korang perasan tak ??Jom share ....~ Awal2 tu , sorang pompuan ni taburkan sampah sarap dia depan pintu rumah ,~ Orang mabuk berjalan di khalayak ramai ,~ Pencuri mencuri bag seorg wanita ,~ Sepasang couple (suami isteri) bergurau senda , kendian si suami mendukung isterinya utk lihat pertunjukan org main api (this resembles Nabi Muhammad with Saidatina Aishah) ,~ Saya skip k…

Pantun 4 Kerat Sarat Nasihat

Image
Salam Jumaat , saiyidul ayyaam (penghulu hari-hari) .Sihat semua ?Alhamdulillah ...Hanie sihat alhmdllh cuma capek sikit menjaga/melayan karenah baby Zaidku yang demam beberapa hari ni .Alhamdulillah hari ni dah beransur sihat dan ceria ;)Jom , kita sama-sama layan Pantun 4 Kerat Sarat Nasihat ni .Moga-moga memberi manfaat ...*bukan hasil karya Hanie yer ... memanjangkan di blog ini sajer ....Tutup aurat satu tuntutan,Dalam keluarga wajib tekankan,Kalau tak ikut gunalah rotan,Demi melaksanakan perintah Tuhan. Aurat ditutup mestilah lengkap,Tudung litup termasuk skap,Mini telekong pun orang cakap,Elok dipandang tak payahpun 'make up'. Sekurang-kurangnya berbaju kurung,Lebih elok jubah mengurung,Kaki pula mesti bersarung,Ditumit kaki syaitan bertarung. Kalau wanita menutup aurat,Orang jahat tak berani ngorat,Bahkan boleh menjadi ubat,Orang memandang boleh bertaubat. Pakaian moden memanglah hebat,Harganya mahal walaupun ketat,Walaupun cantik tetapi singkat,Orang memakai pun nampa…