Posts

Showing posts from June, 2010

Awan berbentuk JENAZAH !

Image
Bismillahirrahmanirrahim ...  KOTA BHARU - Dua anggota tentera di sini terkejut apabila terlihat kepulan awan yang berbentuk seperti jenazah yang dikafan berdekatan Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra awal pagi semalam.



Kedua-dua mereka, Penolong Pengawal Gudang Peluru, Koperal Mahiran Che Taib, 33, dan Koperal Suhaimi Mahsan, 38, dari Kem 21 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) Pengkalan Chepa di sini mendakwa melihat objek itu pada pukul 6.40 pagi.



Menurut Mahiran, dia melihat kepulan awan berbentuk aneh itu selepas menunaikan sembahyang Subuh di surau kem tersebut.



klu korang nmpk mcm ni ... ape rase ??


"Ketika itu saya berjalan keluar dari surau untuk meneruskan tugas di balai pengawal dan menjenguk rakan yang bertugas di menara kawalan di kem tersebut.



"Kemudian rakan saya (Suhaimi) tunjuk isyarat menggunakan tangan supaya melihat ke langit kerana terdapat objek berbentuk jenazah setinggi lebih satu meter dan ia seolah-olah sedang bergerak turun dari langit," katany…

Rahsia Memasak Dengan Mudah . I Likeeeee !! -_^

Image
Bismillahirrahmanirrahim ...

Saya masih pening2 lalat lagi .
Rasa hari ni macam hari senin pulak sebab semalam (isnin) baru balik rumah sendiri .
Encik hubby ada tugas di Ipoh semalam , itu sebab kami 'beronggeng' di sana puas2 . Hahah .
2-3 hari entry pun tak buat sebab sibuk dgn 'research' jugak kengkununnya .

So oleh kerana masih pening2 lalat (maklum je le balik rumah sendiri , banyak kerojer nak disettlekan) maka saya buat entry ringkas je lah sambil2 menyuntik sedikit inspirasi utk memasak yer : p


Al-kisahnya tetiba terjengah ke sebuah blog masak-memasak ni....
Nampak agak interesting .


http://ckretresepi.blogspot.com

Aah saya jarang story pasal bab ni kan ?
Dan saya ni pun jenis masak simple2 jer setiap hari .
Sesekala je datang angin rajin masak special .
Alhamdulillah suamiku tak cerewet . :)

Makanya blog kat atas tu agak sesuweii untuk orang2 macam saya !
Maybe owner blog tak sempat nak promote blog besar2an sebab sibuk dgn kelas masakan agaknya .
Kalau t…

Tips : I.C.E - Important ! (edited version)

Image
ICE - "In Case of Emergency"

(Ini adalah entri " TIPS Jika Berlaku Kecemasan ")

We all carry our mobile phones with names & numbers stored in its memory but nobody, other than ourselves, knows which of these numbers belong to our closest family or friends.

If we were to be involved in an accident or were taken ill, the people attending us would have our mobile phone but wouldn't know who to call.




Yes, there are hundreds of numbers stored but which one is the contact person in case of an emergency? Hence this "ICE" (In Case of Emergency) Campaign .

The concept of "ICE" is catching on quickly.
It is a method of contact during emergency situations.
As cell(mobile) phones are carried by the majority of the population, all you need to do is store the number of a contact person or persons who should be contacted during emergency under the name "ICE" ( In Case Of Emergency).

He therefore thought that it would be a good idea if there wa…

TIP CEGAH LBP (LOW BACK PAIN)

Image
Sumber fakta : Majalah koleksi peribadi




Aha...tajuk ini nampak seperti tidak begitu penting.Awas ! Jangan ambil mudah ye...Tulang belakang adalah struktur terpenting tubuh badan kita.Jadi,tip2 berikut ini eloklah dijadikan panduan...

Tapi kebelakangan ni Hanie selalu gak kena sakit belakang ni .
Bila dah rasa teruk sangat , mintak tolong encik hubby bekamkan badan jelah . :)
Itu punsalah satu cara merawat jugak selain daripada yang di bawah ni ....



1)Olahraga yg teratur di mana frekuensi atau kekerapan melakukannya harus mencukupi.


2)Bagi yg mudah terkena LBP,dianjurkan utk berenang dan kurangkan aktiviti melompat-lompat.

3)Kawal pemakanan dgn menghindari makanan yg mengandungi bnyak lemak dan berasid agar dapat memperlambatkan terjadinya pengapuran tulang belakang.

4)Usahakan jgn sampai terjadi berat badan yg berlebihan.

5)Pastikan persekitaran anda berada dlm suasana yg sihat dgn udara yg bersih serta hindari pencemaran yg berlebihan.

6)Hidup yg teratur dgn menjalani kehidupan yg ceria dan ri…

Kisah INSPIRASI 4: Mudahkan Dengan Bersyukur

Image
Bismillahirrahmanirrahim ...

INSPIRASI JUMAAT kembali lagi .

Salam Jumaat semua . Semoga terus diberkati hidup kita di dunia yang fana ini .

Entri hari ini agak lambat dek kerana gangguan talian internet .
Namun begitu saya tetap nak publish juga entri untuk segmen KHAS ini walau sudah tengah malam sekalipun . Gigih ! :P

Ok kita teruskan pada kisah inspiratif minggu ini ... Masih dalam topik BERSYUKUR .

---------------------------------------------------------------------------------------------





Ada sebuah kapal yang sedang berlayar dan di tengah-tengah pelayarannya ia diterjah ombak besr lagi ganas serta angin yang kencang .

Suasana dalam kapal pun semakin mencengkam .
Salah seorang penumpang kapal itu mula menangis dan histeria dek kerana ketakutan dan kerana itulah pertama kalinya berlayar .


Hal ini membuatkan pemilik kapal tersebut naik marah lalu berkata ;


" Tak adakah satu orang dalam kapal ini pun yang boleh menenangkan si pengceut ini ? "


Tiada jawapan dari semua o…

Kisah INSPIRASI 3 : Nikmatnya Hidup Penuh Dengan Rasa Syukur

Image
*Sudahkah anda membaca kisah2 INSPIRASI yang lepas ?

~ KISAH INSPIRASI 1
~ KISAH INSPIRASI 2

----------------------------------------------------------------------------------


Bismillahirrahmanirrahim ...

INSPIRASI JUMAAT kembali lagi .
Selamat menghayati kisah inspiratif minggu ini ....



Seorang ayah dengan anaknya sedang duduk-duduk di tepi sungai sambil bersembang-sembang .

" Lihatlah wahai anakku , AIR begitu penting dlm kehidupan . Tiada air , maka tiadalah kehidupan .
Tanpa AIR kita akan MATI , " kata si ayah .

Pada saat yang sama , seekor ikan kecil mendengar percakapan itu dari dalam sungai tersebut .

Kerana rasa ingin tahu apa sebenarnya AIR itu , maka ikan kecil itu berenang dari hulu ke hilir , hanya untuk menanyakan perihal AIR pada teman-temannya di dlm sungai itu .

Dengan penuh rasa ingin tahu , ikan kecil itu bertanyakan rakannya ;

" Hai teman-teman , tahukah kamu di mana AIR ? Aku telah terdengar percakapan manusia bahawa tanpa AIR tiadalah kehidupan , bah…