TIP CEGAH LBP (LOW BACK PAIN)

Sumber fakta : Majalah koleksi peribadi




Aha...tajuk ini nampak seperti tidak begitu penting.Awas ! Jangan ambil mudah ye...Tulang belakang adalah struktur terpenting tubuh badan kita.Jadi,tip2 berikut ini eloklah dijadikan panduan...

Tapi kebelakangan ni Hanie selalu gak kena sakit belakang ni .
Bila dah rasa teruk sangat , mintak tolong encik hubby bekamkan badan jelah . :)
Itu punsalah satu cara merawat jugak selain daripada yang di bawah ni ....



1)Olahraga yg teratur di mana frekuensi atau kekerapan melakukannya harus mencukupi.


2)Bagi yg mudah terkena LBP,dianjurkan utk berenang dan kurangkan aktiviti melompat-lompat.

3)Kawal pemakanan dgn menghindari makanan yg mengandungi bnyak lemak dan berasid agar dapat memperlambatkan terjadinya pengapuran tulang belakang.

4)Usahakan jgn sampai terjadi berat badan yg berlebihan.

5)Pastikan persekitaran anda berada dlm suasana yg sihat dgn udara yg bersih serta hindari pencemaran yg berlebihan.

6)Hidup yg teratur dgn menjalani kehidupan yg ceria dan riang.

7)Elakkan stres.Sentiasa berkawan dan berdiskusi bersama teman bagi mengelak drpd tekanan.

8)Latih diri dgn cara duduk yg betul(postur).Pastikan duduk tegak dgn kedudukan tulang belakang 90 darjah dan elakkan drpd duduk dlm posisi membongkok.

9)Amalkan minum susu setiap hari.Paling elok,2 atau 3 gelas sehari atau amalkan pengambilan kalsium yg boleh didapati dr farmasi.

10)Lebih baik lagi jika anda dapat mengamalkan pemakaian korset kerana ia bukan sahaja mampu memberi postur badan yg cantik,malah membuatkan cara duduk anda lebih baik.

11)Kekalkan gaya hidup aktif.Aktiviti fizikal harian membantu memperbaiki aliran darah,risiko strok,sakit jantung dan kerosakan buah pinggang.



JAGALAH TULANG BELAKANG KITA DENGAN BAIK KERANA TAK ADA PENGGANTI KALAU IA ROSAK YE . NAUZUBILLAH ...

Comments

hans said…
gua xsuka minum susu la kak...macam mana nih?
Sis x boleh minum Susu HL la Hanie..
Cpt aje aura nk ke toilet
tu dtg..
hans said…
kak ieda : okay la tu kalau macam tu..sihat maaa..
Sihat sampai ciyet-biyet kamu tau x Hans..
Atoiiii..
Ummi Hanie said…
Hans : kalo xsuke susu original flavor tu,hans cube le yg choc flavor ke..soya ke...susah2 sgt pun telan pil kalsium je lah..ahakss~

ieda:sis try ler susu2 lain ok?tambah kaum pompuan ni,mmg kena lebih sikit makan kalsium
hans said…
kak ieda : uish...perut memang alergik susu ke kak ieda?
hans said…
sis..yups...kalau susu campur coklat ke milo tu saya minum la...asal ada chocolate mesti boleh..kalau susu semata2 memang susah sikit
Allergic dgn Susu HL jea Hans..
Salu minum Anlene je kt umh.. :)

p/s: Susu Lembu fresh2 dr ladang
tu sedappp!
p/s: X suka Susu Kambing!Eeeeeeeee..
Hamis!
4)Usahakan jgn sampai terjadi berat badan yg berlebihan.

BMI da lari jauh giler! :(
Azam baru taon dpn nk kuruskn
badan.. :p
hans said…
ieda : hahaha..bagus la minum susu..den xsuka..wah,kambing punya susus hamis?
hans said…
kak ieda : hahaha...sama la...nasib dah dapat kurangkan 3kg balik
'Hans to ieda : hahaha..bagus la minum susu..den xsuka..wah,kambing punya susus hamis?'

Yeap..dh terminum hr tu dkt restoran!!Yeaaakkkkk..!
Pk kn sedap,ropenye.....!!
'Hans to kak ieda : hahaha...sama la...nasib dah dapat kurangkan 3kg balik'

Mantain berat berlebihan lg nie..
Uwawawawaaaaaaaaaaa!!
hans said…
kak ieda : kut restoran tu masak xkena la kut
hans said…
kak ieda..haha...lepas nih kurang la berat tu kut

Popular posts from this blog

Pantun 4 Kerat Sarat Nasihat

"Keajaiban" Sutra Vitalforce Aura 7 Spray

Set Bersalin Sutra Aromaterapi yang mampu milik - Set Kirana (Asas)